De Nieuwstraat - Brussel Vijfhoek(rue Neuve)

Deze straat, misschien wel de meeste bekende van de stad, werd aangelegd in 1617 om de verbinding te maken tussen de Wolvengracht en de Finistèrekerk en kreeg de naam Onze-Lieve-Vrouwstraat mee. Toen echter bleek dat er al een straat met een identieke naam aan de Hofberg was, werd het dan maar "Nieuwe"-(Onze)-Lieve-Vrouwstraat. Na verloop van tijd verloor ze het tweede deel van haar naam en werd het dus kortweg Nieuwstraat, een tijdje zelfs nog Lange Nieuwstraat. De bouwpromotor Jérôme De Meester liet, samen met het aanleggen van de nieuwe wijk "Quartier Neuf", de Nieuwstraat verlengen tot aan het kruispunt met de Blekerijstraat waar ze abrupt naar links afboog en het tracé van onze huidige Mechelsestraat volgde tot aan de Sint-Pietersstraat . De straat werd uiteindelijk verlengd tot aan de ringlanen in de jaren 1839-40, waarna het gedurende enkele jaren de Verlengde Nieuwstraat werd. In 1853 werd het dan definitief, én exclusief, de Nieuwstraat. Exclusief want Brussel telde in de loop der tijden niet minder dan 29 Nieuwstraten!

Van de 17de tot een goed stuk in de 19de eeuw was de Nieuwstraat een vrij strenge, chique straat volgebouwd met de prachtigste hôtels van de grootste families. Allemaal hadden ze zeer uitgestrekte tuinen volgestouwd met prachtige fonteinen, beeldhouwwerken, antieke tempeltjes en, natuurlijk, uitgebreide stallingen.

Tijdens de tweede helft van de 19de eeuw was de straat bekend om haar vele hotels en restaurants. In de 20ste eeuw veranderde dit geleidelijk aan tot winkels, warenhuizen en filmzalen (op een gegeven moment waren er niet minder dan 10 bioscopen in de Nieuwstraat!). Dit is vandaag niet anders, met uitzondering van de bioscopen dan, wat ons betreft een schande, maar dat is een ander verhaal. De straat werd verkeersvrij op 1 december 1975 maar er is sprake om ze terug, gedeeltelijk, open te stellen voor doorgaand verkeer, precies om de straat na sluitingsuur van de winkels terug enig leven in te blazen.