De Wolvengracht - Brussel Vijfhoek(rue Fossé aux Loups)

Oorspronkelijk lag hier een walgracht van de eerste stadsomwalling, tussen de Warmoespoort en het Wolfswinket bij de Munsterbrug over de Zenne. De huidige naam kwam er in de 14de eeuw en verwijst naar ene Johannes (De) Wolf die hier woonde of eigendommen bezat. Spijtig voor iedereen die liever de wilde verhalen gelooft als zouden hier ooit wolven rondgewaald hebben. Al even spijtig natuurlijk voor de Franse vertaling van de straatnaam die nergens op slaat. De noordelijke kant werd al van in de 14de eeuw gedomineerd door het augustijnenklooster, met latere bijkomende kloostergebouwen en de barokkerk die gesloopt werd in 1893 (vandaag het de Brouckèreplein). In de 16de en de 17de eeuw werden hier diverse markten gehouden, en in 1769 wordt dit zelfs de eerste éénrichtingsstraat van Brussel. Bij de overwelving van de Zenne en de aanleg van de centrale lanen werd de straat onderbroken. Het meest westelijke gedeelte werd echter doorgetrokken tot aan de Lakensestraat en zal voortaan Augustijnenstraat heten.

Sinds 2007 wordt ze ook Dorpsgek van Schoonvergetenstraat genoemd, naar de stripreeks van Comés.18. Het voormalig theater La Gaîté, in Beaux-Artsstijl, beschermd als monument sinds 5 maart 1998.
32. Een herenhuis in Lodewijk XV-stijl, beschermd als geheel sinds 20 januari 2005.
39. Een stuk walmuur van de eerste stadsomwalling vormt de scheidingsmuur tussen twee percelen (het andere bevindt zich in de Leopoldstraat 25) over zijn hele opstand in de kelder. Een funderingsboog en twee pijlers werden eveneens blootgelegd. Beschermd als monument sinds 26 september 2002.
43. Een ander stuk walmuur van de eerste stadsomwalling kan men hier bovengronds zien binnen het hotel Radisson Blu Royal Hotel Brussels. Beschermd als monument sinds 5 oktober 1984.
47. Het restaurant Sea Grill by Yves Matagne, een verfijnde viskeuken al jarenlang beloond met twee Michelin-sterren.

www.seagrill.be

Wolvengracht - Restaurant Seagrill - 1000 Brussel