De fontein der Graven van Egmont en van Hoorn




De fontein der Graven van Egmont en van Hoorn, Kleine Zavel - 1000 Brussel

 

In 1874 werd beslist om het standbeeld van de graven van Egmont en van Hoorn op de Grote Markt te verplaatsen omwille van de aan de gang zijnde werken aan het nieuwe Broodhuis. Er werd gekozen voor de recent verruimde Kleine Zavel. Het project voor het plantsoen dat het standbeeld moest omringen, werd door architect Hendrik Beyaert uitgewerkt, samen met zijn leerling Paul Hankar, een latere grootmeester van de Art Nouveau. Alhoewel de werken een aanvang namen in 1879, werd het plantsoen pas op 20 juli 1890 door burgemeester Karel Buls ingehuldigd. Beyaert had zich ge´nspireerd op oude dokumenten, gravures en schilderijen om het geheel te ontwerpen en het geheel is meer dan geslaagd te noemen.

 


 

Fontein der Graven Egmont en Van Hoorn - 1000 Brussel

De fontein der Graven Egmont en van Hoorn
© Motty