De Cellebroersstraat - Brussel Vijfhoek

(rue des Alexiens)

Deze straat ontstond in de loop van de 14de eeuw, langsheen de Heergracht of Droogeheergracht, een walgracht van de eerste stadsomwalling die blijkbaar regelmatig droog stond. In 1368 vestigde zich hier een klooster van de cellebroers, en niet veel later kreeg de straat haar huidige naam. Van de oorspronkelijke straat blijft vandaag niet veel over, hooguit het hoogste deel van de onpare kant. De volledige pare kant werd in 1959 gesloopt om het indertijd zeer smalle straatje te verbreden. De aanleg van de Keizerslaan amputeerde overigens deze aloude straat nogmaals met een twintigtal huisjes.16. Een stuk vestingsmuur van de eerste stadsomwalling van ongeveer 12 meter lang vormt de scheiding tussen het Sint-Jorisinstituut en het Atheneum Jules Bordet (in de Eikstraat) (de muur is niet te zien vanaf de straat).

Beschermd als monument sinds 26 september 2002.49. De stripmuur De Jonge Albert door de Franse tekenaar Yves Chaland, ingehuldigd in mei 2000. Het was de eerste buitenlander die een fresco mocht ontwerpen in Brussel.

55. Het Goudblommeke in Papier, misschien wel het mooiste cafeetje in de Vijfhoek, zeer de moeite waard om er speciaal naar toe te trekken. Geklasseerde inrichting. Lekkere spaghetti.

Beschermd als monument sinds 3 juli 1997.
Stipmuur De Jonge Albert - Brussel Vijfhoek

De Jonge Albert van Yves Chaland